середу, 22 лютого 2012 р.

Думала я про майстерність і її ціну

Привіт дівчатка,
Спаршу покажу вам творіння сьогоднішньої ночі=))) Ось така листівка вийшла в мене все з того ж паперу від Пріми, котрий я так полюбила=)))
А тепер про насущне=))

Сьогодні в мене думалка думає про часті суперечки і питання які виникають серед майстрів скрапу та початківців... Чи надавати інформацію платно і лише на МК? Чи можна ділитись досвідом безкоштовно - а якщо можна, то зі скількома? Чи можна заробляти на скрапі? Чи можуть про це мріяти початківці? Частенько я читаю останнім часом такі-різні пости та обговорення. І, якщо чесно, не можу знайти в цих обговореннях свого місця - "за" чи "проти"...  Єдине мене бентежить - чому коли ми вчимося, то хотіти дізнатись МОЖНА, а коли стаємо майстрами своєї справи - допомогти і піднаправити інших - не можна? Якщо ми говоримо, що заробляти на скрапі практично нереально - тоді чому так наломно дати пораду? Я, власне, впевнена, що кожен із тих, хто говорить про новачків - що вони забагато хочуть в плані тільки почати і вже заробляти -сам був на місці початківця, сам шукав у кого б то дізнатись, хто б пояснив і сам же мріяв про те, що колись його роботи купуватимуть і його знатимуть в колах скраперів... Я вчитель. Вчити безкоштовно я НЕ буду. Але коли мене запитують по якій методиці вчити краще, які підручники та книги вартісніше використовувати - я можу порадити і не брати за це гроші. Проте це лише одна сторона.

 Зовсім інша: чому справді так важко пошукати в Гуглі? Початківці, котрі знайшли майстринь, блоги та інтернет-магазини по скрапу можуть так само успішно знайти і безліч інших МК, деталей описів та "секретів"...  Інтернет справді наповнений інформацією, і при бажанні її  там можна знайти. Коли хочете запитати - спершу пошукайте в Гуглі і подумайте-  чи варта ваша лінь пошукати самому того, щоб займати час інших? Та я не буду сперечатись - в самої є безліч питань на які хочеться отримати відповідь конкретної людини а не "всезнаючого Гуглу"
щодо заробітків - на кожен товар є свій покупець. Є ті, хто купуватимуть всіляке - є ті, хто купуватимуть лише вибране. І кожен хто вважає себе творчим має право мріяти заробляти на своїх ідеях, фантазіях і витворах.
Я стою на найнижчій сходинці порівняно з моїми ПЧ та іншими скраперами, котрих читаю - та все ж це не відбиває у мене бажання отримати "шоколадку" за зроблену роботу, тим більше коли часу на роботу йде не 1 година - оскільки ми повинні рахувати не час затрачений на роботу, а і той, котрий затратили на обдумування деталей, підбирання кольорів, стрічок, паперу, квітів...=))

Чомусь написала цей пост і думаю собі - а навіщо я стільки писала???
Просто хочу сказати - давайте будемо лояльнішими і поважати не лише творчість а й поривання до неї=) Бо навіть якщо ми не зможемо заробити на скрапі, то вилити свої натхнення, ідеї,любов і мрії - зможемо. А це вдаєтья тільки тоді, коли нас підбадьорюють а не кажуть: "Що? Ти ось ЦИМ хочеш ще й гроші заробити??? Ти ТАКЕ дарувати збираєшся???"  - та навіть якщо воно не супер-мега-краса! Творчість це НЕ талант! Вона приходить і виробляється і зростає і вдосконалюється!
Я веду челлендж - і іноді так важко написати комусь що робота не підходить по умовах чи зробити зауваження... Бо я розумію - прокритикувати може КОЖЕН, а підбадьорити і побачити позитивні речі - лише одиниці!!!
Давайте любитись=)))

28 коментарів:

  1. Листівка прекрасна! Така квітчаста)))
    Я з тобтою згідна, і таки правда медаль має дві сторони і думки завжди розходяться.
    Я людина, яка завжди вчиться і шукає, допитує))) в Гуглі шукаю практично все, в мене багато закладок, заміток і т.д., а ле як ти кажеш інколи хочеться почути "живу" пораду чи досвід, небачу в тому нічого поганого. Якщо мене запитують, я з радістю відповім)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую=))Так-так - жива порада завжди сприймаєть швидше=))

      Видалити
  2. Привітик) Листівка беззаперечно супер!)
    А на рахунок того, що ти сказала. Я сама початківцем була (ну зараз також не птаха високого польоту, але й не початківець). І взагалі про скрап дізналась в гуглі, роблячи перший альбом шукала і використовувала дуже багато МК. Сама обирала матеріали... бо зовсім не знала жодної з майстринь. Єдине, що написала Яні Смакулі питання: на що краще клеїти папір на клей чи скотч. Тепер це питання для мене трошки смішне)) А потім через магазинчик Зірочки я дізналась про блогер і про те, що в ньому є дуже багато цікавого. А вже потім про вінтаж, шеббі, штампи, Марту Стюарт, Мелісу і т.д. Зараз мені задають запитання, але ще не було жодного суто по скрапу. В мене питають тільки де купити заготовки, де взяти те... чим робити те... Я завжди кажу: відкривай гугл і напиши "заготовки для открыток купить Украина".
    Тепер як член ДК також звертаю увагу на роботи які є не досить досконалими, але згадую свої перші пориви творчості і щиро вірю в те, що ця майстриня буде прагнути розвитку.
    І стає якось не зручно, коли пише початківець і каже що мої роботи її надихають... чи я супер майстриня...
    Тому стараюсь якось відкрито ставитись до новачків і допомагати їм)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наталочко, і правильно робиш=))) Хтось буду старатись вдосконалитись, хтось побачить що то не його - і покине скрап... Але не з образою і не з розчаруванням в собі=))) А це найголовніше=)

      Видалити
  3. Бачу тебе той папір дуже надихає ;) - така прекрасна листівка вийшла, насичена та щира, як і ти!
    А про все інше, я думаю в більшості з нас є таке - самі хочемо все отримати безкоштовно, або за мізер, а якщо в нас, щось просять, то заробити ВЕЛИКІ гроші...
    Я думаю, дуже класно можна зібратись разом, зайти один до одного в гості і поділитись досвідом. Я наприклад дуже люблю роздивлятись квілінгові роботи, але сама робити напевно не стану і питання не в тому, що я не маю інформації - ну не моє це. А те, що я дуже хочу навчитись - можну і без сторонньої допомоги. Проте є такі речі які треба спершу побачити вживу, щоб захопитись;). Або у вже готовій роботі, або в МК.
    Щось я вже забагато пишу;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. до речі, в нас 4 березня буде зустріч з МК у Львові, може приєднаєшся? http://chyrych.blogspot.com/2012/02/blog-post_20.html

      Видалити
    2. О, папір таки надихає! Я б приїхала залюбки, але вже запланувала неділю по самі вуха=))) Так шкода=(

      Видалити
  4. Грушечка, а я готова вчити безкоштовно! І не задумуючись, з великим задоволенням підкину якісь матеріали новачку, просто деколи подальші дії людей, від яких мені потрібно тільки добре слово та спілкування щодо сумісного хоббі,уводят в ступор...Якщо весь час думати тільки про заробіток-це дурдом! Але скрапом можна заробити! Головне робити з душею і аккуратно! Люди вже більш розумно ставляться до хенд-мейду!
    А 4-го буде не зовсім зустріч, я так зрозуміла, що планується МК з вишивки лєнтами від Лілі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Що правда, те правдв, Сашенька... Вчити безкоштовно - якщо хочеш вкладати свої знання і знаєш, що не даремно... ТОму спершу даєш поради і дивишся чи людина справді прагне вдосконалитись... чи так просто - собі на замітку розпитує=) Я єдине розумію... коли майстриня справді відома і її щодня купою елементарних питань засипають, то кожному відповідати, мібуть набридає. Спершу пишеш-пишеш, а з часом мабуть дістає і починають запрошувати на МК=))))))))
      Щодо заробітку, то ти права - якщо постаратись, всього можна досягти=)

      Видалити
    2. Майже всі дівчата, які дійсно можуть поділитись досвідом, вже раніше в своїх постах розміщували свої секрети, просто треба не полінуватися і хоча б пройти очами по ярликам чи архіву...Але частіше знову ж таки спрацьовує лінь, і не думає людина,що часу і всіх бракує, та й неможливо повторювати постійно одне й те саме.І я вдячна тим дівчатам,які все одно відповідають на наші ,деколи і нерозумні,питання))))Хоча,коли натикаюсь на відверто елементарні запитання нервую)))Але дуже стараюсь всіх зрозуміти та сприйняти такими ,якими вони є...

      Видалити
    3. О так, нам всім маблть в цьому треба вчитись=) Реагувати мудро і спокійно це така класна риса - треба мені підтягуватись=))

      Видалити
  5. Чудова відкриточка, дуууже гарний в неї краєчок, то ніж чи дирокол, надай інформацію, але безкоштовно))))))), хоть можна сказати що я вже не новачок, але вчитися, завжди треба, бо ми розвиваємось, нові технології, багато новинок і якщо сидіти на тих самих знаннях, то точно нічого не вийде!!! Я наприклад не лінувалась, лазила і лажу, по інтернету і вдоль, і поперек, стараюсь їздити на МК, якщо не навчусь чогось нового, то познайомлюсь з чудовими людьми, а це ж суперово, скрап нам дає великі можливості, давайте їх використовувати!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ірусику - це ніж. Це такий мені бонусний подарунок прийшов із замовленням в СП Лени Ленточки=)

      Видалити
  6. Мар"яночка, листівка просто неймовірна!! от що значить натхнення )))
    і пост ти написала чудовий ))
    знаєш, я зараз вчу французьку, і навчання звичайно платне,так, на якісь питання мені можуть дати відповідь безплатно, але це те ж робота і робота вартує грошей ))
    так само і з скрапом, кожне МК вартує грошей, тому що людина старалась, вчилась, а тепер розказує нам ці знання, тобто підносить все готове на тарілочці ))) не хочеш платити шукай сам )) і дуже багато написано і сказано про скрап і неті...головне бажання шукати і розвиватись )))
    якби мене щось питали, я можу відповісти і є дівчатка які за матеріали писали в приват і я їм відповідаю і переписуюсь...це не тяжко)))
    але от такого плану питання - як продати? де продаєте? скільки витрачаєте і скільки отримуєте нервують інколи ))) особливо коли людина не хоче толком вчитись, а просто бачить скрап як заробіток...і ліпить все підряд, як - небудь )))і каже...та ж модна купити звичайний папір кольоровий і необов!язково щось дороге ))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ксюшенька - то ти в яблучко сказала про питання "як продати? де продаєте? скільки витрачаєте і скільки отримуєте?"=))

      Видалити
  7. Листівочка чудесна :))) Дууууже подобається!
    Мар"яночко,гарно написала. мЕне теж часто запитують і мені не важко відповісти, я з радістю, АЛЕ я все взнавала сама і зараз ніколи нічого не випитую. Все через нет взнавала, або просто здогадувалась і зараз багато не знаю, але вчусь і САМА! Звичайно якщо хтось щось просить я допоможу але інколи вже такі наглі бувають, навіть не подякують. Ну але це звичайно не всі, але коли попадається отаке, то відпадає бажання в допомозі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. То справді відпадає бажання - тим більше коли сама всьому вчилась сама=)ТОді знаєш ціну своїм набутим знанням=)

      Видалити
  8. Класна листівка! Я от так не вмію, щоб квітів було багато, все вони в мене не там виходять))А в тебе в сам раз!
    Згідна з тобою, що вчити треба не безкоштовно! Я також багато вчителювала і знаю на скільки людина цінує платне чи безкоштовне навчання! А витрачати свої сили, як ти кажеш, марно, не хочеться! Навіть, коли людина не хоче, але їй треба....я рідко візьмусь за таку роботу, навіть за оплату....
    Звичайно як мене хтось щось просить чи питає - я ніколи не відмовлю, але всьому таки є своя межа) Просто мені самій ще багато вчитися і знаю, що є люди, які з радістю мені в цьому допоможуть, які стали моїми хорошими друзями)) Хоча більшість відповідей на свої запитання шукала в інтернеті сама і методом спроб досягала того,що хотіла. Але так і краще - швидше руку набиваєш і розвиваєш уяву)Чого всім і бажаю))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ага - нереально навчити, якщо людина сама того не хоче... І про набивання руки правду кажеш - все таки свої знання вони тримаються в голові краще=)

      Видалити
  9. Ти так цікаво та красиво пишеш! Здається, ніяких суперобретів, нічого надзвичайного, проте так щиро і легко написано, що читати дуже приємно і хочеться ще, чесно! Кожного разу дивлюсь твій блог із задоволенням :)
    Щодо теми обговорення, то, напевно, найкращий вихід - то форуми. Хто хоче - ставе питання, хто хоче - відповідає. По собі знаю, що в мене раніше іноді виникали дуже елементарні запитання, але коли я була зовсім новачком і нічогісенько не знала, мені вони здавалися дійсно не зрозумілими. А в інтернеті відповідей не було, бо для тих, хто "в темі" це було само собою зрозуміло і ніхто навіть не думав про це писати...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Слухай, а я взагалі завтикала про форуми - то ж справді так! Там і питань і відповідей безліч можна знайти=))) І в мене теж питання були всілякі як починала=) Та й до тепер залишилась - але я якась трохи чи то горда чи то сором*язлива=))) Бо стидно питати в майстрів - краще сама пошукаю=))) Їсти так само вчилась варити - не в мами і не в свекрухи, а через відео-МК=)))))

      Видалити
    2. І дууууже дяку за такі щирі слова=) Так приємно, що мене читаєш=) Це підбадьорює так!!!=) Цьом!

      Видалити
  10. Марьяна, а знаешь, что я скажу? Читала твой пост и вспомнила, что ты стала моим первым ПЧ :) Я была немного в шоке :) Думала - КАК?? ПОЧЕМУ?? У меня была буквально пара работ, да и сейчас их не так много, но тогда... Я ж НИЧЕГО не знала о скрапе в тот момент, не было никаких материалов, и все таки отправила 2 открытки к тебе на конкурс :) И ты мне написала, что они "чудові" - я была так рада, такая мотивация появилась учиться... Это сейчас я смотрю на эти открытки, понимаю, насколько они детские, и улыбаюсь - 3 месяца разглядывания чужих работ и поисков информации в гугле дали свой результат, пусть пока он и не выражен так ярко в моих последних работах... но я стараюсь :) и знаешь, спасибо тебе - просто за те 2 комментария и твое лицо в Списке постоянных читателей...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. =))) Приємно, що змогла підбадьорити тебе - а роботи в тебе справді гарні - саме тому, що ти ростеш, не зупиняєшся - це дуже помітно! ТИ молодець - дякую і тобі за такі слова - і ти мене підбадьорюєш і мотивуєш;))

      Видалити
  11. Але я відстала! - пост за лютий місяць не бачила :(. Листівочка знову таки суперова :) Гарна палітра і без машинки красу теж можна робити :)
    Допомогти завжди можна - якщо маєш на це час. А допомогти в конкретній роботі тепер зарікаюсь. Колись радила, як виправити конкретну листівку. А потім дивлюсь - це ж моя робота (просто зроблена була чужими руками). Все ж таки треба вчити техніками, а роботи повинні робитись конкретними майстрами, вкладати щось своє - тоді це і буде хенд-мейд :). Ось подумалась, що мабуть це невірна назва - треба було назвати зроблено з душею, або з любов'ю :)

    ВідповістиВидалити